Amit ben yehoshua
ODR- היתרונות של יישוב סכסוכים באופן מקוון

השימוש בטכנולוגיה בחיי היומיום שלנו ממשיך להתעצם והטכנולוגיה מפסלת את דרכה לעבר עולם המשפט באמצעות יישוב סכסוכים מקוונים (Online Dispute Resolution = ODR).
ה- ODR הוא למעשה תהליך של יישוב סכסוכים באופן אלטרנטיבי (Alternative Dispute Resolution = ADR) כמו למשל הליכי גישור ובוררות אשר להבדיל מהם, ה- ODR מתנהל באופן מקוון ומהווה דרך פשוטה, יעילה ושימושית ליישוב מחלוקות.

כיצד זה מתנהל?
ה- ODR כולל קיום פגישות וידיאו בזום אשר נערכות בין הצדדים, עורכי דינם ובורר או מגשר (תלוי בסוג יישוב סכסוך שנבחר).
מה ההבדל בין ODR ל- ADR?
ה- ADR: הוא שם כולל להליכים וטכניקות ליישוב סכסוכים אשר מתקיימות מחוץ למערכת בתי המשפט המדינית. דוגמאות נפוצות לשיטות אלו הינן- גישור ובוררות.
ה- ODR: הוא שם כולל למערכת של יישוב סכסוכים אלטרנטיבים לשיטה המסורתית, אשר נעשים באופן מקוון.
ה- ODR, בעצם בנוי על היתרונות שסיפקה ה- ADR לעומת התדיינות מסורתית בבתי המשפט, כמו למשל יתרונות היעילות, מהירות פתרון הסכסוך והעלות הזולה יחסית.
ה-ODR בעולם של COVID-19:
הליך יישוב הסכסוכים המקוון, מועיל במיוחד לאור ההשפעות של COVID-19 בכמה אופנים:
הריחוק החברתי: ה-ODR מצמצם חשיפה חברתית שאינה הכרחית ומעניק אפשרות ליישוב סכסוכים מרחוק.
הפן הכלכלי: מכיוון שעסקים ואנשים רבים מתמודדים עם הפסדים עצומים ככל שההוצאות הצרכניות נופלות, מתבקש שתהיה אפשרות פחות יקרה ליישוב סכסוכים. ה-ODR זול יותר בהשוואה לדיונים משפטיים בבתי המשפט וגם זול יותר בהשוואה להליכי ה-ADR.
הקלה בעומס על בתי המשפט ויעילות הדיון: ה-ODR יעזור גם להקל על העומס על בתי משפט מסורתיים המתמודדים עם עומס של תיקים ודיונים. לפיכך ניתן לטפל בתיקים מהר יותר עם ODR, מה שמאפשר לשרת את הצדק מהר יותר ולחסוך כסף.
מה עוד הופך את ODR למועיל?
תחום מפתח בו ODR מציע יתרונות, הוא השימוש בתוכנה בכדי לייעל את התהליך כולו. האלגוריתם של התוכנה מציע 'הצעה עיוורת' לפיה כל צד מגיש הצעות פשרה מתקדמות שאינן ידועות לצד השני. כאשר ההצעות קרובות זו לזו, האלגוריתם מוצא את נקודת האמצע ומספק נתון הסדר מחייב של סכום זה לשני הצדדים. לאחר מכן הצדדים יכולים לחתום על הסכם באמצעות חתימות אלקטרוניות, מה שהופך את המשא ומתן למהיר יותר ומביא לתוצאה רצויה עבור שני הצדדים.
ה-ODR עדיין חדש יחסית, אך ללא ספק הוא יהפוך ליעיל יותר ויותר וישמש לפתרון סכסוכים ככל שהטכנולוגיה תמשיך להתקדם.
עמית ושות' מעודדים אותך לחקור באופן פעיל את כל המסלולים ליישוב סכסוכים.בלמידע נוסף אודות יישוב סכסוכים מקוונים אנא בקרו במאמר הבא, הבוחן האם ODR הוא פיתרון טוב.

עמית בן-יהושע, מתמחה ביישוב סכסוכים כבורר וכמגשר.
עמית הינו בעל רישיון עריכת דין בישראל ובקליפורניה ובעל תואר שני במשפט סיני מטעם אוניברסיטת Tsinghua בביג'ינג. לעמית ניסיון ייחודי ביישוב סכסוכים בינלאומיים בישראל, סין ובארה"ב.
עמית בעל הכשרה מקיפה ביישוב סכסוכים לרבות בגישור בעניני משפחה.
עמית כיהן בפאנל הבוררים הבינלאומיים של מוסד הבוררות הגדול ביותר בסין (CIETAC) ומונה לאחרונה כחבר בפאנל המגשרים הבינלאומים של ארגון המגשרים המסחריים של שנגחאי (SCMC).
עמית חבר בארגון המגשרים בישראל, ומוביל את הועדה הבינלאומית של ארגון המגשרים בישראל.
כמו כן, עמית היה חברי בצוות ההיגוי של הועדה של ארגון המגשרים להסדרת גישור מקוון (Online Dispute Resolution). ליצירת קשר: 054-6329978 ו/או amit@amit-law.com
